Suolaiset piiraat ovat helpohkoja ja moneen tilanteen sopivia leivonnaisia. Niihin on vaikea kyllästyä, koska täytteitä muuttamalla maku muuttuu helposti. Piiraan täytteeksi voi valita omia suosikkejaan, mutta niiden yhteensopivuus kannattaa huomioida.
Ainekset:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
0,5 dl juustoraastetta
2 rkl vettä
Täyte:
150 g pakastepinaattia
150 g savukinkkua
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni sipuli
1 dl juustoraastetta
2 dl rasvatonta maitoa
2 munaa
2 tl mustapippuria
Näin se käy:
Sekoita graham- ja vehnäjauhot sekä juustoraaste keskenään. Nypi ne voin joukkoon.
Lisää vesi ja vaivaa massa taikinaksi.
Painele taikina halkaisijaltaan n.26 cm vuoan pohjalle ja se vetäytymään taikinan valmistuksen ajaksi.
Sulata täytettä varten pinaatti ja valuta siitä ylimääräinen neste pois siivilässä.
Pilko sipuli, kinkku ja aurinkokuivatutu tomaatit pieneksi suikaleeksi. Sekoita ne keskenään.
Sekoita maitoon kananmunat ja lisää munamaitoon mustapippuri sekä juustoraaste. Halutessasi voit maustaa seosta myös muilla mausteilla, kuten paprikalla.
Levitä pinaatti piirakkapohjalle ja lisää pinaatin päälle pilkotut ainekset. Kaada lopuksi täytteiden päälle munamaito. Viimeistele piirakka halutessasi juustoraasteella.
Paista piirakkaa n. 35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voi sen peittää leivinpaperilla.